Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Op 23 september vond in het kasteel de presentatie plaats van de cd 'de ganse kluur'; een project van de Hoensbroekse Amateur kunst. Ongeveer 200 mensen waren aanwezig, waaronder wethouders, sponsoren en belangstellenden.

Om half twaalf verzamelden zich genodigden en belangstellenden in de remijs van het kasteel, waarna iedereen zich naar de bovenzaal begaf. Daar stond de presentatie op het programma, waarbij korte impressies van alle liedjes ten gehore werden gebracht.

Bekijk hier een korte impressie van de presentatie in het kasteel.
Een gelegenheidsorkest bestaande uit Ivo Rosbeek, Angelo Bombrini en Michel Huquet begeleidde enkele zangers tijdens een live-uitvoering van hun stuk. Wethouder integraal ouderenbeleid, buurtgericht werken en publieke dienstverlening Adriane Keulen richtte nog een woord tot de aanwezigen. Daarna ging iedereen weer naar de remijs, waar de CD's uitgereikt werden aan de mensen die meededen aan de crowdfunding.


De gepresenteerde dubbel-CD is het resultaat van...

een proces dat ongeveer anderhalf jaar duurde. Bij verschillende bijeenkomsten op meerdere plekken in Hoensbroek lieten inwoners zich inspireren tot het schrijven van teksten.
Zo kwamen er uiteraard herinneringen naar boven, maar ook dingen die zich op dat moment voordeden. Zo schreef Herman Koenen over het Kowrenne op de markt en vond Hanneke van Criekingen dat er wel heel veel winkels waren verdwenen in de Hoofdstraat. Wiel Sijstermans constateerde dat de Koumerberg eigenlijk mooier is dan ooit bedacht en Ahmed van basisschool de Vlieger schreef hoe belangrijk het is om vrienden te hebben.
Maar ook teksten van bekende Hoensbroekse schrijvers Pé Hawinkels en Bertus Aafjes komen aan bod. De laatste woonde in het verleden op het kasteel waar hij het prachtige 'De eerste vleermuis' schreef.

Nadat de teksten waren geschreven, gingen de componisten aan de slag. Hiervoor werden Ivo Rosbeek, Angelo Bombrini, Ute Jobes, Harrie Spronken en Xtemi Etxebarria benaderd. Enkele inwoners sloegen zelf aan het componeren, waaronder Jan Pillaerds en Hans Ermers en samen met onder andere arrangeur Roel van Wijk werd de muziek steeds 'tastbaarder'. De opnames vonden plaats in de Husky Studio, de studio van Ivo Rosbeek en in de leegstaande kerk van Mariarade.

De dubbel-CD is een verzameling liedjes en gedichten geworden die niet voor niets 'de ganse kluur' heeft gekregen; zowel de teksten, muziek onderscheiden zich door een grote diversiteit aan stijlen.

In het L1-radioprogramma Plat-eweg werd aandacht besteed aan het project. Peter Sikora en Ivo Rosbeek gaven tekst en uitleg. Luister hier het programma terug.

Waar is de cd verkrijgbaar?
De dubbel-CD is te koop via de volgende kanalen:
  • Read Shop, Kouvenderstraat in Hoensbroek
  • Downloaden via CD Baby
  • Te bestellen door een bedrag over te maken van €18,50 naar Stichting Buurtbeheer Maria-Gewanden, IBAN NL86 INGB 0006911662 onder vermelding van 'CD de ganse kluur"
  • Binnenkort ook beschikbaar via iTunes en Spotify

Meer informatie over de cd vind u hier.